Lieke van Wijk juicht na de gelijkmaker tegen Polen
NOS SportAangepast

Zaalhockeysters winnen ook derde en vierde duel op WK

Op de WK in Berlijn hebben de Nederlandse zaalhockeysters na Zwitserland, Kazachstan en Wit-Rusland ook Polen verslagen: 4-3. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Al in de tweede minuut kwam Oranje op achterstand door een strafcorner van Marlena Rybacha, die in de Nederlandse competitie actief is voor Oranje-Rood.

Halverwege de eerste helft kreeg Marijn Veen een kans, maar haar inzet werd gekeerd. Uit de strafcorner die daarop volgde, scoorde Lieke van Wijk haar vijfde doelpunt op de WK. De Poolse keeper Dominika Nowicka keerde vervolgens inzetten van Marijn Veen, Noor de Baat en Elin van Erk. Vlak voor rust verdiende Fabienne Roosen een strafcorner die vervolgens werd benut door Mila Muyselaar: 2-1.

Kiki van Wijk geblesseerd

Na rust liep Nederland verder uit door een treffer van Kiki van Wijk. Even later kreeg ze weer een kans, maar de Poolse keeper sloeg de bal terug op Van Wijk. De bal kwam hard op de wenkbrauw van Van Wijk terecht en ze moest gewisseld worden.

Nadat Polen de achterstand had verkleind, kreeg Nederland weer een strafcorner. Pien van Nes zorgde met een lage push voor de 4-2. Polen besloot alles of niets te gaan spelen en haalde de keeper er voor een veldspeler uit.

Het slotakkoord was voor Rybacha, op dat moment vliegende keeper. Uit een strafcorner maakte ze haar derde goal van de wedstrijd.

Lieke van Wijk scoorde twee keer tegen Wit-Rusland

Eerder op de dag versloegen de hockeysters al Wit-Rusland, waardoor plaatsing voor de kwartfinales al een feit was. Anders dan tegen Zwitserland (5-1) en Kazachstan (7-0) had Oranje het lastig tegen de Wit-Russinnen.

De ploeg van de Nederlandse coach Herman Kruis verdedigde goed en kreeg in de beginfase de beste kansen om de score te openen. Toch was het Oranje dat na acht minuten spelen op voorsprong kwam door een treffer van Lieke van Wijk. Vijf minuten later trok Wit-Rusland de stand alweer gelijk.

Pas in de tweede helft wist de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra weer op voorsprong te komen via Pien van Nes. Met nog een minuut op de klok zorgde Lieke van Wijk met een strafbal voor de verlossende 3-1, waarna Donja Zwinkels met nog slechts enkele seconden op de klok de eindstand op het bord zette.

Vrijdag om 13.00 uur treft Nederland in de laatste groepswedstrijd de Verenigde Staten.