Frenkie de Jong omringd door ploeggenoten
NOS VoetbalAangepast

Frenkie de Jong bevrijdt zwoegend Barça; Luuk de Jong maakt er twee voor Sevilla

Barcelona heeft zich met enige moeite geplaatst voor de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi. Met Frenkie de Jong, Lionel Messi en Antoine Griezmann in de basis won het met 2-1 bij de nummer vier van de tweede Spaanse divisie, Rayo Vallecano.

Het was zwoegen geblazen voor de ploeg van Ronald Koeman dat genoeg kansen kreeg, maar niet tot scoren kwam. Dat mochten de Catalanen zichzelf verwijten, maar meezitten wilde het ook niet. Zo trof Frenkie de Jong na twintig minuten de lat, wat Ricard Puig een kwartier later eveneens overkwam. Kort na rust belandde een vrije trap van Messi uit een moeilijke hoek precies op de punt van de kruising.

De Jong matchwinnaar

Tot overmaat van ramp scoorde de thuisploeg uit een van de spaarzame tegenaanvallen wel. Fran García, kort daarvoor ook al dicht bij een doelpunt, haalde de trekker over. Barcelona leek de schade vlot te herstellen, maar afronder De Jong stond buitenspel.

Ronald Koeman

Twintig minuten voor tijd was de balans alsnog hersteld. Antoine Griezmann bediende Messi, die een leeg doel voor zich had. Barcelona draaide de duimschroeven nog eens aan en dat resulteerde in de 81ste minuut opnieuw in een intikker voor De Jong na voorbereidend werk van Messi en Jordi Alba. En dit keer telde het doelpunt wel: 1-2.

Ook Sevilla's De Jong scoort

Luuk de Jong greep eerder op de avond zijn basisplaats bij Sevilla in het bekerduel met Valencia aan om trainer Julen Lopetegui weer eens zijn kwaliteiten te tonen. De Nederlandse international, die de laatste weken meestal op de bank begint, zette zijn ploeg in de eerste helft met twee treffers op het winnende spoor. Sevilla won uiteindelijk met 3-0 en verzekerde zich van de kwartfinales.

Valencia, dat zich in de competitie in zwaar weer bevindt, was met een veredeld B-team aan de aftrap verschenen en had dan ook weinig in te brengen tegen de nummer vier van La Liga. Er waren al wat kansen geweest voor de thuisploeg, toen De Jong na twintig minuten bij een hoekschop boven zijn directe opponent uittorende en de 1-0 binnenkopte.

Luuk De Jong na een van zijn treffers voor Sevilla in het bekerduel met Valencia

Een kwartiertje later legde Sevilla een knappe aanval over vele schijven op de mat, die door de De Jong met een droge schuiver werd afgerond. Nadat Alex Blanco een fraaie kans op een tegentreffer had laten liggen door over te schieten, zette Ivan Rakitic met een gevoelige lob de 3-0 ruststand, en tevens de eindstand, op het scorebord.