NOS SportAangepast

Judoka's Vermeer en De Wit grijpen brons op WK in troostfinales

Judoka's Sanne Vermeer en Frank de Wit hebben bij de WK in Boedapest brons veroverd. De 23-jarige Vermeer won in de klasse tot 63 kilogram in een van de troostfinales op ippon van de Braziliaanse Ketleyn Quadros, na op achterstand te hebben gestaan.

De Wit (25) haalde in de klasse tot 81 kilogram brons. Zijn tegenstander, de Japanner Sotaro Fujiwara, liep in de extra tijd tegen zijn derde strafje aan en verloor daarmee de partij.

Voor Vermeer is de WK-medaille een mooi succes na het missen van de Olympische Spelen. Ze raakte in 2019 geblesseerd aan haar hamstring. De judobond besloot het olympische ticket in de klasse tot 63 kilo aan Juul Franssen te geven.

Sanne Vermeer (rechts) vliegt coach Garmt Zijlstra in de armen na het winnen van WK-brons

In tegenstelling tot Vermeer speelde de 31-jarige Franssen op dit WK een bijrol. In de eerste ronde kreeg Franssen een bye en in de tweede ronde ging ze in de extra tijd op waza-ari onderuit tegen de Hongaarse nummer 27 van de wereld, Szofi Ozbas.

Alles op ippon gewonnen tot halve finales

Vermeer had in Boedapast een topdag. Op weg naar de halve finale won ze al haar partijen op ippon, al had ze in de tweede ronde een verlenging nodig. In de halve finales verloor Vermeer van de sterke Française Clarisse Agbegnenou: de viervoudig wereldkampioene en nummer één van de wereld.

Vermeer won eerder brons bij de Europese kampioenschappen 2019 in Minsk en de EK in Lissabon van dit jaar.

De Wit na 23 seconden op zijn rug in halve finales

De 23-jarige Fujiwara, tegen wie De Wit het opnam in zijn troostfinale, was voor de Heemskerker geen onbekende. In 2015 klopte De Wit hem op de WK voor junioren in de finale.

Frank de Wit (rechts)

De Wit had in de halve finales verloren van Tato Grigalasjvili, die op weg naar de laatste vier liefst zeven minuten korter op de tatami had gestaan dan De Wit, die in drie van zijn partijen pas in de verlenging won. Dat brak de Nederlander op, want Georgiër gooide De Wit al na 23 seconden op de rug.