Luc Kroon
NOS SportAangepast

Geen Nederlandse medailles op eerste dag WK kortebaan, wereldrecord Haughey

De eerste dag van de WK kortebaan in Abu Dhabi heeft geen Nederlandse medaille opgeleverd. De estafetteploegen waren er het dichtst bij op de 4x100 meter vrije slag, maar zowel de mannen als de vrouwen eindigden als vierde.

De vrouwen, met Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen, Kim Busch en Kira Toussaint, lagen lange tijd op de derde plaats, maar slotzwemster Toussaint verloor het gevecht om brons van Zweden.

De strijd om het goud was eveneens spannend en eindigde zelfs onbeslist. De Verenigde staten en Canada tikten tegelijkertijd aan en werden beide uitgeroepen tot wereldkampioen.

Bekijk in de carrousel de estafettefinale van de vrouwen en de mannen:

De Nederlandse mannenploeg, bestaande uit Stan Pijnenburg, Thom de Boer, Nyls Korstanje en Jesse Puts, greep eveneens net naast een podiumplaats. Puts, die als laatste te water ging, had nog een flinke inhaalrace in petto, maar kwam net tekort.

Puts tikte aan na 3.06,10 en daarmee verpulverden de mannen het Nederlands record (3.09,18) uit 2018. Het goud ging naar de Rusland. De Italianen veroverden het zilver, voor de Amerikanen.

Wereldrecord Haughey

Siobhan Haughey zorgde voor het eerste wereldrecord op de WK kortebaan in het Midden-Oosten. De zwemster uit Hongkong greep op de 200 meter vrije slag het goud en zwom de tijd van Sarah Sjöström uit de boeken.

Bekijk in de carrousel de race en de reactie van Haughey:

De 24-jarige Haughey, die op de Spelen van Tokio zilver pakte op de 100 en de 200 meter vrije slag, hield de nummers twee en drie, Rebecca Smith uit Canada en Paige Madden uit de Verenigde Staten meer dan twee seconde achter zich.

Europees kampioene Steenbergen kwam er niet aan te pas in de finale. Zij tikte aan als zevende in een tijd van 1.54,32.

Kroon naast het podium

Op de 400 meter vrije slag greep Luc Kroon naast de medailles. De 20-jarige Nederlander werd ruim een maand geleden nog verrassend Europees kampioen kortebaan op deze afstand, maar in Abu Dhabi bleef hij steken op de zesde plaats.

Kroon 'niet echt tevreden' met zesde plaats op WK kortebaan: 'Gewoon zonde'

De Oostenrijker Felix Auböck leidde in de finale van start tot finish. Met 3.35,90 hield hij titelverdediger Danas Rapsys uit Litouwen 0,33 achter zich. De Spanjaard Alfonso Mestre lag lang op de derde plek, maar viel terug naar de zevende plaats.

Kroon bleef met 3.39,03 een halve seconde boven het Nederlands record (3.38,33) dat hem op de EK naar de titel bracht.

Arno Kamminga plaatste zich eerder op de dag voor de finale van de 100 meter schoolslag. De 26-jarige Nederlander, die op de Olympische Spelen zilver pakte op de 100 en 200 meter schoolslag, lag in zijn halve finale lange tijd op achterstand, maar sloeg in de laatste 25 meter toe.

Hij noteerde 56,41 en was daarmee de snelste van alle halvefinalisten.

Bekijk in de carrousel de race en de reactie van Kamminga:

Ook Toussaint en Maaike de Waard verzekerden zich van een finaleplaats. Op de 100 meter rugslag zwom Toussaint met 56,05 de tweede tijd en De Waard met 56,72 de zevende. Louise Hanson was het snelst met 55,85.