Gareth Bale
NOS VoetbalAangepast

Weer geen winst Real Madrid bij Villarreal, Atlético wint spektakelstuk

Real Madrid heeft voor het vijfde seizoen op rij slechts één punt overgehouden aan het bezoek aan Villarreal. De koploper in La Liga, die nu vier punten voorsprong heeft op achtervolger Sevilla dat vrijdag al van Elche won, kwam deze keer niet verder dan 0-0.

Atlético Madrid meldde zich in de topvier door het spektakelstuk tegen buurman Getafe op de valreep met 4-3 te winnen. Met tien man nog wel.

Bale terug bij Real

Gareth Bale maakte dankzij zijn basisplaats voor het eerst sinds 28 augustus 2021 weer speelminuten bij Real Madrid. Een knieblessure had hem lang aan de kant gehouden, waarna een coronabesmetting en problemen met de rug de Welshman ook nog even parten speelden.

Aan het eind van de eerste helft betaalde hij het vertrouwen van trainer Carlo Ancelotti, die - verdeeld over twee periodes - voor de honderdste keer op de bank zat bij Real Madrid, bijna terug met een doelpunt. Bale, die de nog altijd van een blessure herstellende La Liga-topscorer Karim Benzema verving, stuitte echter op doelman Gerónimo Rulli.

Danjuma op de paal

Een voorsprong voor de gasten, die voor rust af en toe een opgefokte indruk maakten en met gemene overtredingen voor de dag kwamen, zou tegen het spelbeeld zijn geweest. Villarreal had het initiatief, maar kon slechts sporadisch gevaarlijk worden. Zo eindigde een fraaie solo van Samuel Chukwueze met een passje naar niemand, trof Arnaut Danjuma Groeneveld via een verdediger de paal en redde Thibaut Courtois op een schot van Giovani Lo Celso.

Gerónimo Rulli redt op de inzet van Vinícius Júnior

Na rust werd Real Madrid dreigender en tikte Rulli een knal van Bale via de lat over zijn doel. Nog voor het eerste kwartier voorbij was stond de doelman paraat bij een grote kans voor Vinícius Júnior. Ook op het vervaarlijke puntertje van opnieuw Bale reageerde hij adequaat.

In de extra tijd kreeg Real Madrid, dat dinsdag in de achtste finales van de Champions League een uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain wacht, nog een reuzekans. De lob van de voor Bale ingevallen Luka Jovic stuitte echter via de lat terug in het veld, waarna de rebound van Nacho op de lijn gekeerd werd door een verdediger.

Spektakel bij Atlético-Getafe

Later op de dag kwamen nog twee Madrileense clubs in actie, tegen elkaar: Atlético Madrid ontving het bescheiden Getafe. En die stadsderby ontbrandde al snel, toen de thuisploeg een strafschop mocht nemen nadat David Soria een tegenstander had geslagen. Luis Suárez liet de buitenkans onbenut.

Toch stond Atlético na een halfuur op 2-0. Ángel Correa zette goed door na een terugkopbal van Suárez en tien minuten later stond Matheus Cunha na een mooie aanval op de goede plek om af te ronden.

Mario Hermoso brengt Atlético met een halve omhaal de zege

De wedstrijd leek daarmee voortijdig beslist, maar Borja Mayora zag luttele minuten later al kans de aansluitingstreffer binnen te prikken en in de slotfase van de eerste helft mocht Getafe tot twee keer toe een strafschop wegens hands nemen. Voormalig NAC- en FC Twente-speler Enes Ünal hield bij beide gelegenheden het hoofd koel: 2-3.

En nog was de koek niet op: Suárez kreeg zijn hoofd niet voldoende tegen een voorzet van Thomas Lemar, maar Correa wel: 3-3. Daarmee leken beide ploegen alle kruit verschoten te hebben.

Na rust bleef verder spektakel lang uit, tenzij de onbesuisde trap van Felipe in de zij van Mayoral daartoe gerekend moet worden. Het betekende in ieder geval rood voor de zondaar van Atlético, dat daarna het ene punt koesterde.

Toch kreeg het de volle buit. Getafe zag in de laatste minuut Mario Hermoso over het hoofd, waarvan de invaller met een halve omhaal optimaal profiteerde: 4-3.