NOS Wielrennen

Fenomeen Pogacar slaat weer toe: ritzege en leiderstrui in Tirreno-Adriatico

Tadej Pogacar heeft de macht gegrepen in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. De finale van de vierde etappe was op het lijf geschreven van het fenomeen uit Slovenië en de tweevoudig Tourwinnaar maakte zijn favorietenstatus helemaal waar.

Niemand kon zijn verschroeiende versnelling in de laatste kilometer van de korte slotklim volgen. Pogacar won de rit en nam de leiding in het algemeen klassement over van Filippo Ganna.

Bekijk de ontknoping:

Pogacar grijpt met imponerende versnelling de ritzege én leiderstrui in Tirreno

Remco Evenepoel schoof op naar de tweede plaats (+9). Thymen Arensman klom naar de vierde plek (+36).

Eerste bergrit

Na een tijdrit en twee massasprints konden de klimmers vandaag hun benen laten spreken. In de rit door de Apennijnen, van Cascata delle Marmore naar Bellante, moesten de renners in de finale drie keer een pittig klimmetje van ruim vier kilometer à 7 procent gemiddeld over. De streep lag na 202 kilometer bovenop die klim, na een steil stukje van 11 procent.

Klassementsfavorieten Pogacar, die zaterdag nog op imponerende wijze Strade Bianche won, en Evenepoel hielden elkaar in de finale scherp in de gaten. Bij de eerste passage van de finaleklim probeerde de Belg iets te forceren, maar de Sloveense Tourwinnaar en de Italiaanse klassementsleider Filippo Ganna waren attent.

Van de tien renners in de vroege vlucht hield Quinn Simmons (Trek) het langst stand. De 20-jarige Amerikaan werd op 13 kilometer van de streep teruggepakt, waarna het woord was aan de klassementsrenners.

Op de slotklim nam Wilco Kelderman met nog 2,5 kilometer te gaan de leiding in de groep met favorieten, terwijl olympisch kampioen Richard Carapaz het pelotonnetje opvallend snel moest laten gaan. Ook Ganna was toen al niet meer in beeld.

Toen Kelderman zijn benen even stilhield besloot Evenepoel om te versnellen, maar ook hij trok niet door. Pogacar wachtte rustig zijn kans af en in de laatste zeshonderd meter maakte hij het verschil met een imponerende versnelling.

Jumbo-Visma-kopman Jonas Vingegaard kwam twee seconden later als tweede over de streep. Victor Lafay werd derde, voor Remco Evenepoel. Kelderman was de beste Nederlander op de achtste plaats.

Morgen hoort Pogacar opnieuw bij de favorieten, want ook dan krijgen de renners een paar steile pukkels voor hun kiezen. Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma. De Tirreno duurt nog tot en met zondag.