NOS Sport

Bol op WK indoor met buikschuiver naar finale 400 meter, ook Klaver in eindstrijd

Bol vallend over de finish, maar wel verzekerd van finaleplaats 400 meter

Femke Bol gaat zaterdagavond in Belgrado op jacht naar de wereldtitel indoor op de 400 meter. De Nederlandse recordhoudster en Europees indoorkampioene finishte in haar halve finale met een een buikschuiver als tweede. Bol werd verslagen door de Jamaicaanse routinier Stephenie Ann McPherson (51,26), maar de tweede plaats in 51,28 seconden was voldoende voor een finaleplaats.

Ook Lieke Klaver liep naar de finale. In haar halve finale finishte de 23-jarige atlete als derde, precies genoeg om zaterdagavond om de medailles mee te strijden.

Bol finishte op een merkwaardige manier. Het 22-jarige supertalent, dit seizoen de snelste indoor op de 400 meter met 50,30, slaagde er in de eindsprint niet in McPherson te passeren en klapte op de streep neer.

"Het gaat prima hoor, misschien is het de adrenaline, maar ik voel nog niks. Ik liep alles in baan 2 en dat voel ik dan gewoon", zei Bol over de extra meters en de smakker die ze maakte. "Ik baal wel. Ik weet echt niet wat er gebeurde, als ik eerlijk ben. Ik wilde heel graag, maar het wilde niet. Ik sta er zaterdag gewoon en dan hoop ik het beter te doen dan vandaag."

Klaver pakte het in de avonduren anders aan dan in de ochtend in de series. "Ik ben heel erg opgelucht. Ik wist dat het kon, maar ga het dan maar even doen. Er viel echt iets van m'n schouders af", verklaarde ze na de bekeken race.

"We gaan wel zien in welke baan ik zit in de finale. Ik ga gewoon hard lopen. Ik ga proberen vrijuit en ontspannen te lopen. Dat is altijd mijn instelling. Ik zal wel iets harder moeten werken, omdat ik gok dat ik baan 1 of 2 heb. Ik zie het zaterdag wel. Ik hou me altijd aan mijn eigen raceplan."

Klaver nam het in haar halve finale op tegen olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo, die als voornaamste concurrente van Bol wordt gezien. De atlete van de Bahama's was de sterkste in 51,38. De Poolse Justyna Swiety-Ersetic finishte als tweede (51,67) met Klaver er direct achteraan in 51,81.

Bekijk in de videocarrousel de finales van de 60 meter en de 3.000 meter:

Mujinga Kambundji verraste door in 6,96 seconden de wereldtitel op de 60 meter te veroveren. De ervaren Zwitserse ging met een geweldig eindschot de Amerikaansen Mikiah Brisco (6,99) en Marybeth Sant- Price (7,04) op de slotmeters voorbij.

Kambundji's persoonlijk record (7,03) was al vier jaar oud. De 29-jarige Zwitserse veroverde in het verleden twee keer EK- en twee keer WK-brons. Vorig jaar haalde ze bij de Spelen in Tokio drie finales: op de 4x100 meter, 100 meter en 200 meter. Haar beste resultaat was de vierde plaats op de estafette.

Lemlem Hailu veroverde de titel op de 3.000 meter. De pas 20-jarige Ethiopische nam na 2.300 meter de kop over van haar landgenote Ejgayehu Taye en hield in een spannende eindsprint de Amerikaanse Elinor Purrier St.Pierre net achter zich. Taye,die op de Spelen vijfde werd op de 5.000 meter, pakte nog net het brons.

De Belgische Noor Vidts verovert de indoorwereldtitel op de vijfkamp

De Belgische atlete Noor Vidts (25) greep in Belgrado de wereldtitel op de vijfkamp. Met een score van 4.929 punten was ze goed voor de beste prestatie van dit indoorseizoen.

Vidts, die bij de EK van vorig jaar zilver won achter haar haar landgenote Nafissatou Thiam, was de beste op de 60 meter horden, bij het kogelstoten en op de afsluitende 800 meter. Bij het hoog- en verspringen eindigde ze als tweede.

De Poolse Adrianna Sulek (22), regerend Europees kampioene bij de beloften, won met 4.851 punten zilver. De Amerikaanse Kendell Williams (26), d ie zowel bij de WK outdoor van 2019 als de Spelen van 2021 vijfde werd, pakte het brons.