NOS Sport

Amsterdam met pijn en moeite door naar halve finales EHL, Den Bosch geeft hockeyles

Club de Campo maakt het Amsterdam knap lastig in kwartfinale EHL

Hockeyclub Amsterdam heeft met hangen en wurgen de halve finales van de Euro Hockey League bereikt. Tegen Club de Campo, verliezend finalist vorig jaar, speelde de ploeg van Robert Tigges 1-1 gelijk en moesten shoot-outs de beslissing brengen. Amsterdam trok uiteindelijk aan het langste eind.

In het Wagener Stadion ging de regerend landskampioen van Spanje voortvarend van start en zette flink wat druk op de Amsterdammers. Het zou allesbehalve een makkelijke wedstrijd worden voor de Nederlandse club.

Orde op zaken

In het tweede kwart wist Club de Campo het gevaar om te zetten in een voorsprong. Bij de eerste strafcorner van de wedstrijd kon Candela Mejias binnen tikken bij de linkerpaal.

Amsterdam moest orde op zaken stellen en koos voor de aanval, Het resulteerde halverwege het tweede kwart in een eerste strafcorner, maar de gelijkmaker kwam er niet.

Freeke Moes is de eerste die een shoot-out scoort voor Amsterdam in de kwartfinale tegen Club de Campo

Trainer Robert Tigges had zijn ploeg in de rust ogenschijnlijk ferm toegesproken. De achtervolging was ingezet en na een harde overtreding in de cirkel kreeg Amsterdam een strafbal.

Floor de Haan benutte de strafbal door deze keurig in de rechterhoek te plaatsen en bracht daarmee Amsterdam vroeg in de tweede helft op gelijke hoogte. Tot grote opluchting van Tigges.

Lang kon de coach van de Amsterdammers niet genieten van die opluchting: Club de Campo deed er nog een schepje bovenop en creëerde genoeg gevaar voor het goal van keeper Anne Veenendaal. Maar Veenendaal hield haar ploeg op de been.

Hectisch kwart

Het laatste kwart ontvouwde zich in een gehaaste en hectische slotfase, waarin zowel Amsterdam als Club de Campo het niet af wisten te maken. Na zestig minuten spelen moesten shoot-outs de beslissing brengen.

Ook daarin duurde het lang voordat er een beslissing viel. De eerste drie speelsters van Spanje misten alle drie hun kans. Maar ook bij Amsterdam wisten Felice Albers en Maria Verschoor niet te scoren. Freeke Moes, de derde Nederlandse inbreng, was de eerste die het Wagener stadion deed juichen.

Toen sterspeler Maria Lopez Garcia van Club de Campo eveneens miste, kon Noor de Baat het afmaken. Ze faalde niet en zorgde er voor dat Amsterdam zich klaar kan gaan maken voor de halve finales.

Eerder op de dag maakte Den Bosch er een groot feest van tegen het Ierse Pegasus. De winnaar van de eerste editie van de EHL zette de nummer drie van de Ierse competitie met maar liefst 9-0 opzij. Voor rust tekende Frédérique Matla al voor vier van de zeven treffers. Joosje Burg, Lidewij Welten en Pleun van der Plas schreven de andere doelpunten op hun naan.

Daarna haalde de ploeg van Marieke Dijkstra, met het oog op de halve finales van het toernooi, het gas er af. Van der Plas en wederom Matla maakte de eindstand nog compleet. Den Bosch neem het in de halve finale op tegen het Belgische Gantoise HC. De vrouwen uit Gent versloegen Surbiton HC uit Engeland.