Phil Foden (l) viert zijn treffer met Ruben Dias
NOS VoetbalAangepast

City heeft het een helft lastig met Brighton, maar herovert wel de koppositie

Een dag na de galavoorstelling van Liverpool tegen Manchester United, waarbij de ploeg van Virgil van Dijk de aartsrivaal met 4-0 overklaste, heeft Manchester City na een moeizame start een klinkende zege geboekt op Brighton & Hove Albion. In Manchester werd het 3-0.

Dankzij de zege neemt City de koppositie in de Premier League weer over van Liverpool en heeft het één punt voorsprong met nog zes wedstrijden te gaan.

Stand Premier League

Waar Liverpool dinsdagavond wervelde en geen spaan heel liet van een zwak United, had City grote moeite met het stugge spel van nummer tien Brighton. In de eerste helft werd het vijandige doel maar een keer onder vuur genomen en de bezoekers hadden weinig moeite om op de been te blijven.

Na rust was dat wel anders. City, vast na een donderspeech van trainer Pep Guardiola, kwam beter voor de dag en belaagde de Brighton-defensie met een spervuur aan kansen.

Wissel Aké

Uiteindelijk had de thuisploeg, waar Nathan Aké vanwege een blessure in de rust was gewisseld, wat geluk nodig om op voorsprong te komen. Kevin De Bruyne stoomde op vanaf de middenlijn, kreeg de bal met wat fortuin bij Riyad Mahrez, waarna de Algerijn via het been van Joël Veltman het doel vond.

Riyad Mahrez schiet via het been van Joël Veltman de 1-0 binnen

Ook bij de 2-0 van Phil Foden werd City geholpen door Brighton. Dit keer raakte Brighton-spits Enock Mwepu de bal nog even aan waardoor het schot van Foden in de verre hoek belandde.

In het restant van de wedstrijd had City weinig meer te duchten van Birghton. Uiteindelijk was het Bernardo Silva die de 3-0 eindstand op het bord bracht met een afstandsschot.

Arsenal wint Londense strijd

In Londen maakten nummer drie Chelsea en nummer vijf Arsenal er een waar doelpuntenfestijn van. Op Stamford Bridge eindigde de strijd na negentig minuten in 4-2 voor Arsenal.

Arsenal komt door de zege op gelijke hoogte met aartsrivaal en nummer vier Tottenham Hotspur. Daarmee mengt het zich nog nadrukkelijker in de strijd om een van de vier Champions League-tickets.

Eddie Nketiah maakt de 2-3

Eddie Nketiah opende het bal in dertiende minuut voor Arsenal, al kreeg hij daarbij alle hulp van Andreas Christensen. De Chelsea-verdediger raakte een diepe bal helemaal verkeerd, waarna Nketiah onbedreigd op keeper Edouard Mendy af kon lopen.

Timo Werner schoot via een Arsenal-been al snel raak voor de 1-1, maar Emile Smith Rowe zette tien minuten later Arsenal weer op voorsprong. Wederom konden de bezoekers niet lang genieten van hun voorsprong, want César Azpilicueta maakte binnen vijf minuten alweer de 2-2.

Flipperkastvoetbal

Na rust mocht Nketiah, die zeven jaar in de jeugdopleiding van Chelsea rondliep, de 2-3 verzorgen. Met veel geluk en het betere 'flipperkastvoetbal' kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van de Engelse spits, die met een puntertje zijn tweede van de avond maakte.

Dit keer wisten de 'Gunners' de voorsprong wel vast te houden en zelfs in blessuretijd uit te breiden. Bukayo Saka mocht vanaf elf meter de beslissing brengen, schoot onberispelijk binnen en bezorgde zo zijn team de zekerheid van drie belangrijke punten.