Wout Weghorst na zijn 4-1
NOS Voetbal

Manchester United herstelt zich van Liverpool-debacle: 4-1 tegen Real Betis

Manchester United heeft zich in de Europa League gerevancheerd voor de beschamende 7-0 nederlaag bij rivaal Liverpool in de competitie. Het eerste duel in de achtste finales tegen Real Betis leverde een overtuigende 4-1 overwinning op. Wout Weghorst was een van de Engelse doelpuntenmakers.

Erik ten Hag had zijn verbolgenheid over de wanprestatie van zijn ploeg op Anfield Road niet onder stoelen en banken geschoven, maar gaf de falende elf van afgelopen weekeinde een nieuwe kans tegen de Spaanse gasten. De door de buitenwacht zo bekritiseerde Weghorst mocht derhalve ook weer in de spits plaatsnemen.

Het had er alle schijn van dat de boodschap van de Nederlandse manager helder en duidelijk was aangekomen, want al na zes minuten liet Marcus Rashford met een hoog en droog schot de 1-0 aantekenen. Het was alweer de 26ste seizoenstreffer van de onder Ten Hag opgebloeide aanvaller. Een Spaanse voet voorkwam tien minuten later de 2-0 van Weghorst.

Wout Weghorst met een doelpoging

De thuisploeg dicteerde het spel in het eerste halfuur, maar verzuimde dat in een tweede doelpunt om te zetten en kreeg prompt het deksel op de neus. Op prachtig aangeven van Juanmi, die lichtjes zijn arm leek te gebruiken om de bal onder controle te krijgen, knalde Ayoze Pérez al even knap de bal met een harde schuiver met buitenkantrechts in de verre hoek: 1-1.

De Gea slordig

Kort voor rust ontsnapten de 'Red Devils' zelfs aan een achterstand, nadat doelman David De Gea de bal weer eens slordig in het spel had gebracht. Pérez, die vijf seizoenen bij Newcastle United en vier jaar bij Leicester City onder contract heeft gestaan, dacht de fout af te straffen, maar zijn door een United-been getoucheerde inzet stuiterde tegen de paal.

Antony

De tweede helft was zes minuten oud, toen Antony weer eens zijn specialiteit van stal haalde: hij draaide vanaf rechts naar binnen en draaide de bal met links fraai richting verre kruising: 2-1. Nog voor het uur vol gevoetbald was, kopte de na het Liverpool-debacle zo verguisde aanvoerder Bruno Fernandes de 3-1 achter de zwak reagerende Claudio Bravo, de inmiddels 39-jarige Chileen.

Loon naar werken

Na een mooie Engelse aanval had Antony zijn ploeg aan een vierde doelpunt kunnen helpen, maar hij wipte de bal over doelman én dwarsligger waar hij ook voor een breedtepassje op een medespeler had kunnen kiezen. Ook een volgende grote kans bleek niet aan Antony besteed, terwijl tussendoor Fernandes aan een rode kaart ontsnapte toen hij hard doorging op doelman Bravo.

Weghorst kreeg uiteindelijk ook loon naar werken. Hij bepaalde in de rebound de eindstand op 4-1, waarmee United zich een riante uitgangspositie voor de return van volgende week heeft verschaft.

Uitslagen achtste finales Europa League (heenwedstrijd)

AS Roma - Real Sociedad 2-0
Sporting Portugal - Arsenal 2-2
Bayer Leverkusen - Ferencváros 2-0
Union Berlin - Union Sint-Gillis 3-3
Sjachtar Donetsk - Feyenoord 1-1
Manchester United - Real Betis 4-1
Juventus - SC Freiburg 1-0
Sevilla - Fenerbahçe 2-0