Ismaël Bennacer (r) viert de 1-0 voor AC Milan met Davide Calabria
NOS Voetbal

Napoli krijgt de kansen, maar Milan wint Italiaans onderonsje in Champions League

AC Milan heeft de eerste wedstrijd in het Italiaanse onderonsje in de kwartfinales van de Champions League thuis met 1-0 gewonnen van Napoli.

De koploper uit Napels was de betere ploeg, maar moet volgende week in de return nog flink aan de bak. Het enige doelpunt kwam vlak voor rust van de voet van Ismaël Bennacer.

Napoli, waar de geblesseerde aanvaller Victor Osimhen ontbrak, overrompelde Milan in de beginfase compleet en had binnen een minuut al op een 1-0 voorsprong kunnen staan. Een schot van dichtbij van de Georgische smaakmaker Chvitsja Kvaratschelia werd van de lijn gehaald door Rade Krunic en in de rebound knalde Mário Rui hoog over.

Het was het startsein van een fase waarin Napoli heer en meester was en kans op kans kreeg. Milan-keeper Mike Maignan wist met een knappe reflex een schot van André-Frank Zambo Anguissa over de lat te tikken en een kopbal van Giovanni Di Lorenzo ging rakelings naast.

Milan komt er niet aan te pas

En toen waren er nog geen vijf minuten gespeeld. Milan kwam er totaal niet aan te pas en zag Maignan redding brengen op een ziedend schot van Piotr Zielinski en een tweede kopkans van aanvoerder Di Lorenzo in het dak van het doel verdwijnen. Allemaal nog binnen een kwartier.

Doelman Mike Maignan was de uitblinker bij AC Milan

Het duizelde Milan, dat begin deze maand nog verraste door Napoli in de competitie met 4-0 te verslaan. Een nederlaag die Napoli niet veel pijn deed, aangezien de ploeg een straatlengte voorstaat in de Serie A en de eerste landstitel sinds 1990 voor het grijpen heeft.

Goal Milan tegen verhouding in

De thuisploeg trachtte de Napolitaanse machine te ontregelen met overtredingen en kreeg na een half uur zijn eerste serieuze kans: Rafael Leão schoot na een fraaie rush voorlangs. Vlak voor rust nam Milan zelfs de leiding.

Brahim Díaz stoomde op en via Leão en opnieuw Díaz kwam de bal bij Ismaël Bennacer terecht, die de bal hard via het been van keeper Alex Meret in het doel joeg. Volledig tegen de verhouding in, maar daar had Milan - met een mogelijke halve finale tegen stadgenoot Inter in het achterhoofd - maling aan.

Met de voorsprong op zak werd Milan ook na rust op eigen helft vastgezet, maar zo gevaarlijk als voor rust werd Napoli niet meer.

Napoli met tien man

Aanvaller Eljif Elmas kreeg nog een geweldige kans, maar zijn inzet ging via Maignan en de lat over. De dadendrang van de Napolitanen nam langzamerhand af, zeker nadat Anguissa een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart had gekregen en het veld moest verlaten.

Toch kreeg Napoli vlak voor tijd nog twee grote kansen op de gelijkmaker. Magnain had een geweldige redding in petto bij een poging van dichtbij van Di Lorenzo en een inzet van invaller Mathías Olivera eindigde in het dak van het doel.