AZ treurt na goal Anderlecht
NOS Voetbal

Zwakke eerste helft breekt AZ zuur op in heenduel kwartfinale bij Anderlecht: 2-0

Voor AZ is de halve finale in de Conference League nog ver weg. Vooral een zwakke eerste helft deed de Alkmaarders de das om in het heenduel met Anderlecht: 2-0.

Dat de tweekamp nog niet beslist is, bewees AZ toen het zich in de tweede helft oprichtte. Maar een reeks aan grote kansen was aan het elftal van Pascal Jansen niet besteed. Dus moeten de Alkmaarders de schade over een week in eigen stadion zien te herstellen, willen ze nog aanspraak maken op een plek bij de laatste vier.

Een volgende tegenstander zou voortkomen uit de ontmoeting AA Gent-West Ham, waarvan het eerste duel in een gelijkspel (1-1) eindigde.

Compleet overdonderd

Maar eerst Anderlecht, dat al jaren niet meer de Belgische grootmacht is van weleer. Desondanks werd AZ in het eerste kwart van de wedstrijd compleet overdonderd in een sfeervol Astridpark. Michael Murillo kopte namens de thuisclub de openingstreffer binnen. Al gaf de manier waarop er door de bezoekers werd verdedigd, flink te denken.

Anders Dreyer, nog een blauwe maandag voor sc Heerenveen actief, kreeg alle tijd en ruimte om voor te geven. En niemand leek daarna oog te hebben voor de mee opgekomen verdediger Murillo.

AZ creëerde voor rust helemaal niets. Illustratief was dat Sven Mijnans en Myron van Brederode elkaar bij een van de spaarzame uitvallen in de weg liepen.

Michael Murillo viert de 1-0 van Anderlecht

Een heel ander AZ ging na rust hartstochtelijk op jacht naar de gelijkmaker, met meteen al Vangelis Pavlidis die Bart Verbruggen aan het werk zette. Ook al bleek het achteraf buitenspel, de intenties werden meteen duidelijk.

Bij Anderlecht twijfelt bijna niemand er nog aan dat de 20-jarige Verbruggen in de toekomst keeper van Oranje is, maar in dit Europese onderonsje hoefde hij zijn kunsten verder niet te vertonen. Inzetten van Pavlidis, Sam Beukema, Sven Mijnans en de te zelfzuchtige Milos Kerkez waren niet tussen de palen.

Met name Mijnans, die een vrije schietkans kreeg, had veel meer met de geboden mogelijkheden moeten doen.

Verbruggen niet serieus getest

Tot overmaat van ramp voor AZ betekende de eerste de beste tegenstoot meteen de 2-0 voor Anderlecht. Helemaal vrij op de rand van het strafschopgebied kon Majeed Ashimeru aannemen en uithalen, waarna keeper Mathew Ryan wederom volstrekt kansloos werd gelaten.

Verbruggen, die al vijf officiële duels niet meer was gepasseerd, hield aan de overkant ook voor de zesde keer op rij zijn netten eenvoudig schoon. Een schotje van Tijjani Reijnders kon hem in de slotfase niet verontrusten.