Gakpo en Salah wisten elkaar goed te vinden
NOS Voetbal

Liverpool vijzelt met zesklapper zelfvertrouwen op tegen degradatiekandidaat Leeds

Liverpool heeft na een moeizaam eerste halfuur uiteindelijk ruim gewonnen van Leeds United. In Leeds won de ploeg van Jürgen Klopp met maar liefst 6-1. Voor de stand maakt de zege weinig uit, Liverpool blijft de nummer acht in de Premier League.

In de eerste helft was goed te zien dat beide ploegen niet overlopen van vertrouwen. Leeds vecht tegen degradatie en Liverpool staat op een voor de Reds tegenvallende achtste plaats. Er vielen dan ook weinig uitgespeelde kansen te noteren in de openingsfase.

Het was Leeds dat vroeg in de wedstrijd had kunnen scoren, maar Rodrigo kopte in vrije positie recht in de handen van doelman Alisson Becker. Daarna gebeurde er lange tijd weinig. Liverpool had de bal, zonder tot grote kansen te komen.

Cody Gakpo

Tot minuut 35. Junior Firpo van Leeds verspeelde de bal op het middenveld aan Trent Alexander-Arnold, die na een een-twee met Mo Salah de vrijstaande Cody Gakpo bediende. De Nederlandse aanvaller tekende met zijn vijfde treffer van het seizoen voor de 0-1.

Leeds protesteerde nog wel, Alexander-Arnold nam de bal bij zijn onderschepping namelijk met de hand mee, maar zowel de scheidsrechter als de VAR vond dat er geen sprake was van opzet en dus bleef de treffer staan.

Nog geen vijf minuten later verdubbelde Salah de voorsprong. Hij pegelde de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied knap binnen in de korte hoek: 0-2.

Luis Sinisterra viert zijn goal

Kort na rust profiteerde Leeds van laks balverlies van Ibrahima Konaté. Hij verspeelde de bal aan oud-Feyenoorder Luis Sinisterra en de Colombiaan passeerde Alisson beheerst. Zo kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd.

Maar het feest was van korte duur. Drie minuten na de treffer van Sinisterra was de marge weer twee. Curtis Jones bediende met een fraaie steekpass Diogo Jota, die fraai afwerkte en zo de 1-3 op het bord zette.

Salah maakt zijn tweede

Na een uur spelen leek Liverpool uit een ingestudeerde vrije trap op 1-4 te komen. Van Dijk legde een vrij trap van Jones perfect terug op Salah. De Egyptenaar scoorde, maar Van Dijk stond buitenspel toen Curtis Jones zijn pass verzond. Zo bleef de thuisclub in de wedstrijd.

Salah in duel met verdediger Pascal Struijk, die een basisplaats had bij Leeds

Niet veel later scoorde Salah alsnog de 1-4. Ditmaal kreeg hij de bal van die andere Nederlander van Liverpool, Cody Gakpo. Het was de kroon op een snelle counter over links.

Bij het geknakte Leeds mocht Crysencio Summerville na de tweede van Salah invallen, maar hij moest toezien hoe Liverpool de zorgen voor zijn club nog groter maakte. Diogo Jota rondde een voorzet van Jordan Henderson via de binnenkant van de paal af en vergrootte de marge tot vier.

In het restant van de wedstrijd was het vooral wisselen geblazen voor Liverpool, dat vijf nieuwe spelers inbracht. Eén van die wissels was van Darwin Núñez, de Uruguyaan rondde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een mooie pass van Alexander-Arnold beheerst af en zorgde zo voor een heuse zesklapper voor het geplaagde team van Klopp.