Jamie Vardy (rechts) viert zijn doelpunt tegen Everton
NOS Voetbal

Leicester schiet het meest op met gelijkspel in Engelse degradatiethriller

Leicester City en Everton hebben een meeslepende degradatiethriller met een 2-2 gelijkspel afgesloten. Dankzij dat ene puntje is Leicester naar de zestiende plaats geklommen, maar is het nog zeker niet uit de degradatiezorgen. Everton staat negentiende, met nog vier wedstrijden te spelen.

Dat er voor beide ploegen veel op het spel staat in de laatste speelrondes van de Premier League, werd direct duidelijk in de wedstrijd. Zowel Leicester als Everton ging er vol voor, in de hoop degradatie nog te kunnen ontlopen. De laatste drie ploegen degraderen naar de Championship.

Stand in de Premier League

Het werd een meeslepende strijd, waarin Everton in het King Power Stadion de eerste tik uitdeelde. De bal ging, na een licht vergrijp van Timothy Castagne, op de stip en Dominic Calvert-Lewin verzilverde de buitenkans.

Leicester, zeven jaar geleden nog landskampioen, wilde zich echter niet zomaar naar de slachtbank laten leiden en vocht zich terug in de wedstrijd. Çaglar Söyüncü gaf de thuisploeg weer hoop door de gelijkmaker binnen te glijden.

Jamie Vardy, die al elf jaar bij Leicester speelt en in 2016 het kampioensfeestje in zijn huis organiseerde, zorgde voor nog meer vreugde bij het thuispubliek. Hij werd met een mooie steekpass weggestuurd door James Maddison, kapte doelman Jordan Pickford uit en schoot koelbloedig binnen.

Gemiste penalty

Diep in de blessuretijd van de eerste helft kreeg Leicester zelfs de kans om met een nog grotere voorsprong de rust in te gaan. Door een handsbal mocht Maddison aanleggen vanaf elf meter.

Pickford pakte echter zijn bidon erbij, waarop aantekeningen staan over de penaltynemers van de tegenstander, en wist precies waar Maddison zou gaan schieten: recht door het midden. De Everton-keeper koos dus geen hoek en dat loonde. Hij voorkwam de 3-1.

Everton hield daardoor hoop en kwam strijdlustig de kleedkamer uit. Dat resulteerde in de gelijkmaker van Alex Iwobi. Hij schoot hard en laag in de hoek en liet op die manier Daniel Iversen kansloos.

Beide ploegen kregen vervolgens mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen. Aan de kant van Leicester was Vardy dicht bij zijn tweede van de avond, maar zijn kopbal kon nog net voor de lijn weggewerkt worden door James Tarkowski.

Aan de andere kant kwam onder anderen Dwight McNeil in kansrijke positie. Zijn inzet werd echter van richting veranderd, waardoor het schot naast het doel vloog. De uithaal van Abdoulaye Doucouré in de slotfase was wel tussen de palen, maar kon nog net naast getikt worden door Iversen.

Ondanks de strijdlust, die bij beide ploegen duidelijk aanwezig was, werd er niet meer gescoord en bleef het bij 2-2.