Jordi Alba (rechts) viert zijn treffer met Ansu Fati
NOS Voetbal

Oudgediende Alba redt Barcelona vlak voor tijd, 27ste landstitel dichtbij

FC Barcelona is met pijn en moeite weer een stap dichter bij de eerste Spaanse landstitel sinds 2019. Thuis tegen Osasuna werd nipt gewonnen met 1-0, ondanks dat Barcelona een uur met een man meer speelde, door een doelpunt van invaller Jordi Alba.

Het verschil tussen Barcelona en achtervolger Real Madrid is nu veertien punten met nog vijf wedstrijden te gaan, omdat de nummer twee uit Madrid met 2-0 verloor bij Real Sociedad.

Stand La Liga

Bij Barcelona stond Frenkie de Jong in de basis. Middenmoter Osasuna begon met negen andere spelers in vergelijking met de laatste competitiewedstrijd, waarschijnlijk om spelers te sparen voor de bekerfinale van zaterdag tegen Real Madrid. Het is pas de tweede bekerfinale ooit voor de club uit Pamplona, dat in 2005 de finale verloor van Real Betis.

Rode kaart debutant

De wedstrijd kwam langzaam op gang, met na 25 minuten de eerste kans van de wedstrijd voor Barcelona-middenvelder Pedri na goed werk van Alejandro Balde. Iets later gaf De Jong een steekbal op Pedri, die door Osasuna-verdediger Jorge Herrando in kansrijke positie naar de grond werd de getrokken. De 22-jarige Herrando, die zijn competitiedebuut maakte voor Osasuna, kreeg rood van de scheidsrechter.

Het maakte het overwicht van Barça alleen maar groter tegen de nummer 9 van de Spaanse competitie. Wel kregen de Catalanen een domper te verwerken: Gavi haakte geblesseerd af en liet zich tien minuten voor de rust vervangen voor Ansu Fati. Diezelfde Fati kreeg de eerste kans van de tweede helft, maar zijn inzet werd gered.

Gavi (midden) dribbelt maar moet er later geblesseerd af

Het publiek werd wanhopiger en wanhopiger, maar vijf minuten voor tijd lukte het Barcelona toch om te scoren. De Jong kopte een voorzet door op invaller en oudgediende Jordi Alba. Die schoot de bal in één keer met buitenkant voet en veel effect op doel, waarna de bal via keeper Fernandez binnenviel, tot opluchting van het publiek.

Gelijk zong het publiek massaal het liedje 'Campione, Campione', verwijzend naar het waarschijnlijke aanstaande 27ste kampioenschap van de Catalanen. Barcelona kwam na de goal niet meer in de problemen en sleepte de 1-0 over de streep.

Megamisser Real Sociedad, blunder Real

Real miste tegen Real Sociedad meerdere basisspelers. David Alaba, Ferland Mendy en Luka Modric ontbraken vanwege blessures, Vinícius Júnior was geschorst en topscorer Karim Benzema kreeg hoogstwaarschijnlijk rust voor de bekerfinale, net als veel spelers van Osasuna.

David Silva (tweede van rechts) dribbelt langs de Real Madrid-spelers

In het begin ging het spel op en neer in San Sebastián, met de grootste kans voor de thuisploeg. Na een corner had middenvelder Martin Zubimendi de bal voor het intikken maar van zo'n twee meter raakte hij de lat. Ook tweevoudig Europees kampioen en wereldkampioen David Silva (37), nog steeds belangrijk bij Real Sociedad, kreeg even later een kans maar hij stuitte op Thibaut Courtois.

Gelijk na rust pakten de Basken de voorsprong na een blunder van Éder Militão. De Braziliaan gleed uit en gaf een terugspeelbal waar Courtois niet bij kon maar Takefusa Kubo wel. De Japanner, die drie jaar onder contract stond bij Real maar nooit een wedstrijd speelde en vooral verhuurd werd, deed daarmee zijn oude werkgever pijn.

Kubo (rechts) viert zijn goal met zijn ploeggenoten

Het werd nog erger voor Real toen Dani Carvajal na een uur spelen zijn tweede gele kaart pakte. Hij speelde in eerste instantie de bal maar raakte ook zijn tegenstander op hoge snelheid.

Real kon met tien man geen vuist maken en vijf minuten voor tijd ontplofte het stadion toen de in San Sebastián geboren Ander Barrenetxea de 2-0 eindstand bepaalde.