Erick Lamela in extase na zijn gelijkmaker tegen Juventus.
NOS Voetbal

Sevilla blijft Europa League-koning: vijfde finale in tien edities na thriller tegen Juventus

Of ze nu een goed seizoen draaien in Andalusië of onderaan de Primera Divisíon bungelen, één ding is zeker: als het om de prijzen gaat in de Europa League is Sevilla erbij.

De huidige nummer tien van La Liga plaatste zich donderdagavond voor de vijfde keer in de laatste tien edities voor de finale van het tweede Europese bekertoernooi. Na een ware thriller was Sevilla na verlenging Juventus met 2-1 de baas.

Het heenduel in Turijn was geëindigd in 1-1.

Hoofdrol Makkelie

Scheidsrechter Danny Makkelie speelde aan het einde van de eerste helft een hoofdrol. Na het bekijken van VAR-beelden keurde de leidsman eerst een goal voor Juventus af wegens buitenspel. Een paar minuten later kende hij - na wederom het bekijken van videobeelden - geen strafschop toe aan Sevilla na een wilde tackle van Juan Cuadrado.

In de 65ste minuut bracht Dušan Vlahović, die net in het veld was gekomen, Juventus op voorsprong: 0-1. Kort daarna maakte Suso met een prachtige poeier de gelijkmaker en zorgde daarmee voor de verlenging.

In de vijfde minuut van de eerste verlenging hielp Erik Lamela Sevilla aan een 2-1 voorsprong door de bal achter doelman Wojciech Szczęsny koppen. In het tumultueuze restant van de verlenging bleef Sevilla overeind tegen de almaar gefrustreerder rakende Italianen.

Oud-eredivisionisten Lucas Ocampos en Nemanja Gudelj vieren het bereiken van de finale van de Europa League.

Arbiter Makkelie hield zich in die slotfase staande met behulp van een flink aantal gele kaarten: Jorge Acuña was de meest onfortuinlijke ontvanger. De Argentijnse verdediger aarzelde, mede omdat zijn ploeggenoten zich niet aanboden lang met inwerpen en kreeg zijn tweede gele kaart wegens tijdrekken. Acuña mist daardoor de finale.

Finale tegen AS Roma

Op woensdag 31 mei is AS Roma, dat zich plaatste via een bloedeloze 0-0 tegen Bayer Leverkusen, de tegenstander in de eindstrijd in Boedapest.

De afgelopen tien jaar ging Sevilla vier keer met de eindzege in de Europa League vandoor. In 2006 en 2007 won de ploeg ook al de UEFA Cup, de voorloper van de huidige Europa League.