Kylian Mbappé scoorde uit een strafschop
NOS Voetbal

Magere zege Frankrijk in EK-kwalificatiegroep Oranje, assist Kökcü bij Turkije

Frankrijk heeft ook z'n derde duel in de kwalificatiereeks voor het EK van 2024 gewonnen. In het Portugese Faro kon de groepsgenoot van Nederland bepaald niet overtuigen tegen Gibraltar, maar won het wel: 3-0.

Frankrijk gaat met drie overwinningen aan de leiding in groep B. Griekenland staat door een 2-1 zege op Ierland tweede met zes punten.

Nederland is na een nederlaag tegen Frankrijk en een zege op Gibraltar derde in de groep. Oranje speelt deze interlandperiode geen kwalificatiewedstrijd, maar het finaletoernooi van de Nations League.

Stand in Groep B

1. Frankrijk 3-9
2. Griekenland 2-6
3. Nederland 2-3
4. Ierland 2-0
5. Gibraltar 3-0

Olivier Giroud zette Frankrijk al in de vierde minuut op voorsprong, maar dat bleek geen opmaat voor een galavoorstelling van de WK-finalist. Pas in de blessuretijd van de eerste helft maakte Kylian Mbappé er 2-0 van uit een strafschop.

Gibraltar kwam er zo nu en dan ook uit. Ayoub El Hmidi kreeg de fans in Faro zelfs op de banken toen zijn schot vanaf de middenlijn maar net over het doel ging.

Na de pauze kreeg Frankrijk genoeg kansen om Gibraltar op de pijnbank te leggen. Meer dan een eigen doelpunt van Aymen Mouelhi, die een voorzet van Mbappé het doel in werkte, leverde dat echter niet op.

Simpele zege Engeland, Kökcü ontsnapt met Turkije

In groep C had Engeland een makkelijke avond tegen Malta. De Engelsen wonnen door een eigen doelpunt, een fraai afstandsschot van Trent Alexander-Arnold en benutte strafschoppen van Harry Kane en Callum Wilson met 4-0.

Orkun Kökcü hield met Turkije in groep D ternauwernood drie punten over aan de uitwedstrijd tegen Letland. De middenvelder leidde Feyenoord afgelopen seizoen naar de titel en was ook voor zijn land belangrijk met een assist voor de 2-1 van Cengiz Ünder.

Dat leek de eindstand te gaan worden, totdat Kristers Tobers in de 94ste minuut de gelijkmaker maakte voor Letland. Irfan Kahveci bezorgde Turkije een minuut later alsnog de overwinning: 2-3.