NOS Voetbal

Jong Oranje begint EK met 0-0 tegen België na wisselvallig optreden

Bekijk de samenvatting van Jong Oranje - Jong België

Nederland is het Europees kampioenschap onder 21 jaar begonnen met een gelijkspel tegen België: 0-0. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi speelt komende zaterdag tegen Portugal, dat verrassend met 2-0 van gastland Georgië verloor, zijn tweede groepsduel.

De EK-organisatie had met een toegangsprijs van 3 euro per kaartje de hoop het stadion in Tbilisi nog enigszins vol te krijgen, maar de Georgiërs liepen niet warm voor beloften van België en Nederland.

Goede start

De fans die wel de moeite hadden genomen om naar het Meskhi-stadion te komen, zagen voor rust een aardig spelend Oranje.

Kenneth Taylor schoot in de openingsfase tegen de paal en even later raakte Brian Brobbey in goede positie de bal niet goed, waarna Crysencio Summerville in de rebound miste.

Brian Brobbey in kansrijke positie tijdens Nederland-België

Oranje had vervolgens pech toen een inzet van Summerville via het been van de Belgische verdediger Koni De Winter net niet in het doel ging.

Vlak voor rust kregen de Belgen ineens een gigantische kans. Charles De Ketelaere stuurde met een prachtige pass (buitenkant voet) Loïs Openda de diepte in. De oud-aanvaller van Vitesse vond daarna de uitstekend keepende Bart Verbruggen op zijn pad.

De tweede helft kende een totaal ander gezicht. Oranje kwam bijna niet meer aan aanvallen toe, terwijl België meer en meer kansen creëerde.

Devyne Rensch schoot bijna in eigen doel, maar de lat bracht redding voor de verdediger en Oranje. België werd sterker. De Ketelaere schoot naast en uitblinker Verbruggen hield tot twee keer toe Michel-Ange Balikwisha van een treffer af.

Hartman mist in slotfase

In de slotfase was er toch nog een goede schietkans voor Hartman. Een fortuinlijke zege voor Oranje zat er echter niet in, want de Feyenoorder schoot naast.

Het doelpuntloze gelijkspel was uiteindelijk een uitslag waarmee vooral Oranje vrede zal hebben op basis van de matige tweede helft.

Bekijk hieronder de interviews met Bart Verbruggen, Erwin van de Looi, Ryan Gravenberch en Charles De Ketelaere:

Van de Looi sprak na afloop van "een dubbel gevoel" over de puntendeling. "Ik vond dat we in de eerste helft echt goed speelden, het voetbal wat we graag willen spelen: dynamisch. In de tweede helft leken wij op een ballon die leegliep en moesten we achteruit."

Uitblinker Verbruggen wilde zich geen 'held van de wedstrijd' noemen en was vooral teleurgesteld over het resultaat. "Ik weet dat ik belangrijk heb kunnen zijn met twee reddingen, maar ik ben nu teleurgesteld dat we niet hebben gewonnen, gezien de hoeveelheid kansen die we hebben gehad."

"Het is lekker dat ik het team kan helpen", aldus de keeper. "Maar mijzelf onderscheiden zit nu niet in mijn hoofd. We zijn hier met een missie en dat is het enige wat telt."