De Tsjechen vieren de goal van Chory
NOS Voetbal

Tsjechen ondanks stappende spelers naar EK, ook Slovenen geplaatst

Tsjechië en Slovenië doen mee aan het EK voetbal, komende zomer in Duitsland. De Tsjechen plaatsten zich door een 3-0 overwinning tegen Moldavië en gaan samen met Albanië door uit groep E. De Slovenen hadden het lastig tegen Kazachstan, maar een 2-1 zege was ruimschoots voldoende voor een ticket.

Bij de Tsjechen was er een hoofdrol voor de 28-jarige debutant Tomáš Chorý. Hij gaf een schitterende assist en scoorde zelf de tweede treffer. Tsjechië pakte na een klein kwartier de voorsprong. Na een schitterende pass van Chorý met de buitenkant van de voet maakt David Douděra 1-0. De ploeg zat daarmee op rozen, een punt was genoeg voor plaatsing.

De stand

Bij de Tsjechen waren drie spelers afwezig na een nachtclubbezoek. Vladimir Coufal, Jakub Brabec en Jan Kuchta stonden vrijdag in de basis tegen Polen, maar werden naar huis gestuurd toen er foto's opdoken van een bezoek aan een nachtclub afgelopen zaterdag.

Rode kaart

Moldavië drong in de tweede helft nog wel flink aan tegen de Tsjechen die wel in de basis stonden, onder hen Michal Sadílek van FC Twente, maar Vladyslav Baboglo maakte de opdracht nog moeilijker door tien minuten na de pauze tegen een tweede gele kaart aan te lopen.

Michal Sadilek in actie voor zijn land

Toen Chorý twintig minuten voor tijd ook nog de 2-0 binnenkopte, was de EK-kwalificatie wel zeker. Feyenoorder Ondřej Lingr viel een kwartier voor tijd in bij de Tsjechen, hij was nog dichtbij een treffer met een schot dat net voorlangs ging. In de laatste minuut maakte Tomáš Souček ook nog 3-0 voor de Tsjechen en was het, ditmaal legitieme, feestje compleet.

Albanië kwam tegen de Faeröer eilanden niet verder dan 0-0, maar werd wel groepswinnaar.

Sesko zet de Slovenen op voorsprong en viert dat uitbundig

In groep H had Denemarken zich al geplaatst. Slovenië en Kazachstan speelden tegen elkaar om een tweede ticket. Slovenië had vooraf de beste papieren en kwam ook op voorsprong, Benjamin Šeško benutte kort voor rust een strafschop.

Toch gaf Kazachstan zich nog niet gewonnen. Kort na de pauze maakt Ramazan Orazov de 1-1. De middenvelder stond vogelvrij bij een voorzet van Maksim Samorodov en tikte beheerst binnen. Met wat aanvallende wissels probeerde Kazachstan de kwalificatie af te dwingen, maar het team kreeg het deksel op de neus.

De Sloveen Benjamin Verbic knalde vijf minuten tijd de bal van afstand in de verre hoek: 2-1. Het betekende de winnende treffer en dus kwalificatie voor het EK.

In de andere wedstrijd in groep H verloor Denemarken verrassend met 2-0 van Noord-Ierland.