NOS VoetbalAangepast

Van de Donk helpt Lyon aan CL-zege, Barcelona met invalster Brugts vecht zich terug

Daniëlle van de Donk was woensdagavond in de Champions League weer belangrijk voor haar club Olympique Lyonnais. In de 2-0 zege op het Oostenrijkse Sankt Pölten maakte de Nederlandse middenvelder de openingstreffer.

Barcelona, waar Esmee Brugts op de bank begon, won na een goede tweede helft uiteindelijk makkelijk met 3-1 bij Eintracht Frankfurt.

Bekijk hier de samenvatting van Lyon-Sankt Pölten:

Champions League vrouwen: samenvatting Olympique Lyon - Sankt Pölten

De winst van Olympique Lyonnais op de Oostenrijkers was wel verwacht, maar misschien viel de score wel een beetje tegen voor de Franse supporters. Vorige week overtuigde Lyon namelijk in de Champions League met een 9-0 overwinning bij Slavia Praag, Van de Donk was toen ook al trefzeker. Woensdag bleef een nieuwe monsterscore dus uit.

Snelle voorsprong

Toch was het al na vier minuten raak voor de Brabantse. Ze koos goed positie in het strafschopgebied en kon een voorzet van Selma Bacha achter de Duitse Carina Schlüter koppen. Het doelpunt werd gevierd met onder anderen Damaris Egurrola, die ook een basisplaats had gekregen van trainster Sonia Bompastor.

Met Egurrola en de goed spelende Van de Donk ging het veel sterkere Lyon op zoek naar een tweede treffer tegen de koploper van de Oostenrijkse Bundesliga. Die viel net na rust.

Sara Däbritz gaf een voorzet, maar twee teamgenoten misten de bal. Alleen Leonarda Balog, verdediger van Sankt Pölten, raakte hem. Zij hielp Lyon ongewild aan een 2-0 voorsprong. Na een uur spelen was het einde wedstrijd voor Egurrola. Zonder haar lukte het de Franse topploeg niet meer om weer uit te lopen naar een grote zege.

Lyon blijft op doelsaldo de koploper in groep B.

Champions League (v): samenvatting Eintracht Frankfurt - FC Barcelona

Een andere Nederlandse, Esmee Brugts, moest 75 minuten lang vanaf de bank toezien hoe haar FC Barcelona zich uitstekend herstelde van een achterstand bij Eintracht Frankfurt.

De Catalanen trokken vol goede moed naar Duitsland nadat er vorige week, met Brugts in de basis, met 5-0 van Benfica werd gewonnen. Ook Frankfurt, de nummer vijf van de Bundesliga, won zijn eerste partij.

Met grote namen als Lucy Bronze, Aitana Bonmati en Mariona Caldentey waren de Catalanen de favoriet. Toch kwam de thuisploeg op voorsprong. Vlak voor rust kopte Laura Freigang een voorzet door de benen van keepster Sandra Panos. Een stunt leek in de maak.

Maar zover kwam het niet, want meteen na rust volgde meteen de gelijkmaker. Ona Batlle ging er aan de linkerkant op snelheid vandoor en gaf de bal perfect voor op Salma Paralluelo. De Spaans international zorgde van dichtbij voor de 1-1.

Salma Paralluelo maakte twee treffers tegen Frankfurt

Daarna werd de gashendel even open getrokken. De 1-2 viel nog binnen het uur. Mariona Caldentey was na wat geklungel voor het doel het scherpst en Paralluelo maakte enkele minuten daarna ook de 1-3. Frankfurt kon de stunt daardoor definitief vergeten.

Brugts mocht daarna nog een kwartier meedoen, maar daarin kon de buitenspeelster niks aanrichten. Door de 1-3 overwinning is Barcelona nu alleen koploper in groep A.