NOS VoetbalAangepast

Liverpool gooit Arsenal na spektakelstuk uit FA Cup, rentree De Bruyne bij City

Liverpool kegelt sterker Arsenal na spektakelstuk uit de FA Cup

Liverpool heeft na een spectaculair bekerduel met Arsenal de vierde ronde van de FA Cup bereikt. De koploper van de Premier League won in Londen met 2-0 van nummer vier Arsenal, dat het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg was.

Manchester City ging zonder grote problemen verder in de beker: City won thuis met 5-0 van Huddersfield Town, de nummer 21 uit het Championship, en zag Kevin De Bruyne zijn rentree maken na vier maanden blessureleed.

Bij Liverpool stond Cody Gakpo in de basis en ontbrak aanvoerder Virgil van Dijk vanwege ziekte. Mo Salah was ook afwezig: hij bereidt zich met Egypte voor op de Afrika Cup.

Arsenal goed van start

Arsenal - dat geheel in het wit speelde vanwege een campagne tegen messengeweld onder jongeren - kwam in eigen huis geweldig uit de startblokken en had in het eerste kwartier al vijf levensgrote kansen om de score te openen.

Zo schoot oud-Feyenoorder Reiss Nelson na een knappe actie in het zijnet en knalde Martin Ødegaard snoeihard op de lat. Ook Kai Havertz kreeg een handvol kansen, maar de Duitser wachtte een paar keer te lang met schieten of zag doelman Alisson redding brengen.

Liverpool had voor rust vrijwel niets in de melk te brokkelen en miste voorin duidelijk een type-Salah. Pas in de 45ste minuut was er een eerste grote mogelijkheid: op aangeven van Gakpo deed een schot van Trent Alexander-Arnold de lat trillen.

Mikel Arteta ziet zijn Arsenal de ene na de andere kans missen

In de tweede helft kwam de ploeg van trainer Jürgen Klopp beter voor de dag, maar was het nog steeds Arsenal dat grossierde in het verprutsen van kansen, tot afgrijzen van trainer Mikel Arteta. De grootste was voor Bukayo Saka, die uit een voorzet van Havertz na een ingestudeerde vrije trap over het doel schoot.

In het slotkwartier werd Liverpool - waar Gakpo inmiddels was vervangen door Ryan Gravenberch - sterker. Doelman Aaron Ramsdale redde knap op een schot van Luis Díaz, een minuut later kopte Diogo Jota op de lat, en twee minuten later kopte de Poolse verdediger Jakub Kiwior een vrije trap van Alexander-Arnold ongelukkig in eigen doel.

In blessuretijd maakte Díaz er na een snelle uitbraak ook nog 2-0 van.

De Bruyne meteen goed voor assist

Bij Manchester City-Huddersfield Town maakte De Bruyne in de 57ste minuut zijn rentree. De Belg liep in de eerste wedstrijd van het seizoen, op 11 augustus tegen Burnley, een hamstringblessure op. De Bruyne was meteen goed voor een assist bij de 5-0 zege op Huddersfield.

Kevin De Bruyne maakt na vier maanden blessureleed zijn rentree

De fans in Manchester riepen al halverwege de eerste helft om "tien, tien, tien", denkend aan een legendarisch duel tussen City en Huddersfield Town in 1987. Beide ploegen kwamen toen uit op het tweede niveau en City won destijds met 10-1.

Zo erg werd het dit keer niet voor Huddersfield. De schade bleef beperkt tot vijf, door doelpunten van Phil Foden (twee keer), Julián Álvarez, Jéremy Doku (assist De Bruyne) en een eigen goal van Ben Jackson.

West Bromwich en Wrexham door

West Bromwich Albion, de nummer vijf uit het Championship, is ook door naar de vierde ronde door een 4-1 zege op Aldershot Town, dat uitkomt op het vijfde niveau.

Bij WBA speelde 18-voudig Oranje-international Erik Pieters de hele wedstrijd. Bij Aldershot stond Jordi van Stappershoef onder de lat. De Nederlander kwam afgelopen zomer over van AFC.

Wrexham, de Welshe club uit League Two die wereldberoemd is sinds Hollywood-sterren Ryan Reynolds en Rob McElhenney de eigenaar zijn, bereikte de volgende ronde door een 1-0 overwinning op Shrewsbury Town, dat één niveau hoger speelt.

De uitslagen van zondag; bij een gelijkspel volgt een replay.