Bayer Leverkusen juicht nadat de zege op RB Leipzig uit het vuur is gesleept
NOS VoetbalAangepast

Leverkusen rekent in boeiende topper af met Leipzig, Malen trefzeker voor Dortmund

Bayer Leverkusen heeft in een boeiende topper afgerekend met RB Leipzig. De Bundesliga-koploper won in Leipzig met 3-2, door een laat doelpunt van verdediger Piero Hincapié.

Leverkusen kwam twee keer terug van een achterstand en is na achttien duels nog altijd ongeslagen in de Duitse competitie. De ploeg van trainer Xabi Alonso heeft nu vijftien keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. Daarmee heeft het zeven punten meer dan nummer twee Bayern München, dat twee duels minder heeft gespeeld.

Leverkusen keek bij rust tegen een 1-0 achterstand aan. Namens RB Leipzig had Xavi Simons op fraaie wijze voor de openingstreffer gezorgd. Omringd door vier verdedigers controleerde hij in de zevende minuut een voorzet vakkundig, waarna hij opendraaide en op gevoel binnenschoot.

Jeremie Frimpong, die in de basis stond bij Leverkusen, maakte de eerste helft niet af. Geblesseerd verliet hij na een half uur het veld, na een botsing met Leipzig-verdediger David Raum.

Leverkusen ging dit seizoen twee keer eerder met een achterstand de rustpauze in. Beide duels eindigden daarna in een gelijkspel, de enige keren dat de koploper dit seizoen puntenverlies heeft geleden.

Xavi Simons juicht na het maken van de openingstreffer

Vlak na rust werd duidelijk dat Leverkusen zich niet makkelijk zou neerleggen bij nieuw puntenverlies. Enkele minuten na rust tekende Nathan Tella voor de gelijkmaker.

Binnen tien minuten keek Leverkusen tegen een nieuwe achterstand aan, ditmaal door toedoen van Loïs Openda. De oud-speler van Vitesse rondde een snel uitgevoerde counter af, waarmee hij Leipzig op 2-1 zette.

Maar wederom toonde Leverkusen veerkracht. Het kwam via verdediger Jonathan Tah gauw langszij waarna een andere verdediger, Hincapié, in de blessuretijd voor de zege zorgde door een hoekschop binnen te werken.

Malen twee keer trefzeker

Met twee goals van Donyell Malen heeft Borussia Dortmund de uitwedstrijd van degradatiekandidaat 1. FC Köln gewonnen: 0-4. Hierdoor behouden de Dortmunders de vijfde plaats in de Bundesliga en blijven ze in het spoor van RB Leipzig en Stuttgart in de strijd om de Champions League-plekken.

Dortmund, met Malen en de van Chelsea overgekomen Ian Maatsen in de basis, kon de drie punten wel gebruiken; de komende Champions League-tegenstander van PSV verkeert dit seizoen in wisselvallige vorm.

Oranje-international Malen brak de ban voor Die Borussen. Een lage hoekschop van Julian Brandt kwam terecht voor de voeten van Malen, die niet aarzelde en meteen uithaalde: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft bleven de kansen voor de uitploeg, toch werd er niet meer gescoord. Na rust was de eerste grote kans voor Köln, maar de poging van dichtbij werd geweldig gered door de in topvorm verkerende Gregor Kobel.

Het duel lag een tijdje stil omdat spelers chocolademuntjes van het veld moesten rapen, die fans hadden gegooid uit protest tegen een deal rond de Duitse tv-rechten

Een paar minuten later schoot Linton Maina bijna alsnog de gelijkmaker binnen, maar zijn afstandsschot eindigde op de paal. Dortmund stond onder druk en de net teruggekeerde Jadon Sancho probeerde zijn ploeg te redden door een strafschop te versieren. Met succes: de penalty werd binnengeschoten door Niclas Füllkrug: 0-2.

Even later was Malen weer trefzeker, met een assist van Maatsen. Hij zette de aanvaller één op één met de doelman. Met een schijnbeweging kon Malen de keeper omzeilen en zo maakte hij zijn tweede van de middag. Het laatste doelpunt kwam op naam van Youssoufa Moukoko voor de 0-4 eindstand.