Andre Onana op de reservebank
NOS Voetbal

Zonder gepasseerde Onana plaatst Kameroen zich op valreep voor achtste finales Afrika Cup

Oud-Ajax-keeper André Onana heeft zich dinsdagavond met Kameroen ternauwernood geplaatst voor de knock-outfase van de Afrika Cup. Een benauwde 3-2 zege op Gambia, hekkensluiter van de groep, was net voldoende. De doelman van Manchester United keek toe vanaf de reservebank.

Rennes-verdediger Christopher Wooh maakte in de blessuretijd de winnende treffer. Bij het uitgeschakelde Gambia speelde Feyenoorder Yankuba Minteh de hele wedstrijd.

In het Stade de la Paix, het 'Stadion van de Vrede', zagen ruim 24.000 toeschouwers een meeslepend duel dat tot aan de laatste minuut nog beide kanten op kon vallen.

Geen speeltijd

Waarom Onana geen speeltijd kreeg, verklaarde bondscoach Rigobert Song niet. Feit is wel dat de doelman in zijn enige duel tijdens het toernooi (een 3-1 nederlaag tegen Senegal) drie goals incasseerde uit evenveel doelpogingen.

Zijn neef Fabrice Ondoa was zijn vervanger onder de lat. Deze 28-jarige doelman speelde samen met Onana in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Maar waar de 27-jarige Onana het schopte tot eerste keus bij Ajax, Internazionale en Manchester United, keept Ondoa zijn wedstrijden momenteel bij de Franse derdedivisionist Nîmes Olympique.

Karl Toko Ekambi viert zijn openingstreffer tegen Gambia

Vanaf de dug-out zag Onana hoe zijn ploeg kort na rust de overhand kreeg, getuige bijvoorbeeld een fraaie volley van Georges-Kevin N'Koudou op de lat. Even later kwam Kameroen via Karl Toko Ekambi alsnog op voorsprong. De 31-jarige aanvaller kopte een voorzet tegendraads in het doel.

Gambia kwam in de 72ste minuut langszij door een doelpunt van Ablie Jallow, die een voorzet op acrobatische wijze binnenwerkte. Via Ebrima Colley kwam Gambia even later op voorsprong. Colley stond nog geen minuut in het veld.

Eigen doelpunt

Zo raakte een plek in de knock-outfase voor Kameroen steeds verder uit zicht. Maar de Gambiaanse verdediger James Gomez bood hulp met een eigen doelpunt: 2-2.

Groot was de opluchting bij Kameroen toen Christopher Wooh in de blessuretijd voor de 3-2 zorgde. Daarmee klom het op basis van doelsaldo over Guinee heen naar de tweede plek in poule C, genoeg voor een plek in de knock-outfase.

Maar het was nog niet gedaan in het Stade de la Paix. Liefst negen minuten aan extra tijd kwamen erbij, waarin Gambia zowaar weer op gelijke hoogte leek te komen. Muhammed Sanneh werkte de bal in het doel, maar de VAR had gezien dat de 23-jarige verdediger dat met zijn arm had gedaan.

De Belgische bondscoach van Gambia, Tom Saintfiet, diende na de nederlaag zijn ontslag in. De 50-jarige Saintfiet was sinds 2018 de bondscoach van het nationale elftal van Gambia.

Algerije uitgeschakeld

Later op de avond strandde Algerije in de groepsfase na een 1-0 nederlaag tegen Mauritanië. Daardoor eindigt Algerije, met Feyenoorder Ramiz Zerrouki, op de laatste plaats in poule D.

Zerrouki had een basisplaats tegen Mauritanië en speelde de hele wedstrijd. Riyad Mahrez (ex-Manchester City, nu Al-Ahli) begon op de bank en mocht pas na rust invallen.

Omdat Minteh (met Gambia) ook werd uitgeschakeld, ziet Feyenoord-coach Arne Slot twee spelers snel terugkeren in Rotterdam-Zuid.