NOS Sport

Waterpolosters op WK met speels gemak langs Kazachstan

Waterpolosters laten Kazachstan kansloos in tweede groepsduel op WK

De Nederlandse vrouwen hebben hun tweede wedstrijd bij het WK waterpolo in Doha omgezet in een eenvoudige overwinning. De regerend Europees en wereldkampioen walste met speels gemak (27-4) over Kazachstan heen, maar kwam net niet aan de 30-2 zege op Kazachstan bij het vorige WK.

Na de eerste periode was het al 6-0 voor de ploeg van de Griekse bondscoach Evangelos Doudesis, die captain Sabrina van der Sloot (acht goals tegen Kazachstan bij het vorige WK), Bente Rogge en Simone van der Kraats aan de kant hield. Daarna stokte de doelpuntenmachine enigszins.

Met een tijdstraf voor Nederland lukte het Kazachstan om in het begin van de tweede periode voor het eerste op het scorebord te komen, dankzij een treffer van Anna Navikova, die met drie goals ook al een belangrijk aandeel had in de 16-15 zege van haar ploeg op Brazilië.

Na die 7-1 van Kazachstan pakte Nederland de draad weer op en liep uit naar een 10-1 voorsprong bij rust. Bij 12-3 halverwege de tweede periode na twee Kazachse treffers probeerde Doudesis met een time-out de scherpte weer terug te krijgen bij zijn team.

Dat lukte. Nederland liep weg naar 18-4 aan het eind van de derde periode, om met negen goals in de laatste acht minuten nog door te stomen naar 27-4

Lola Moolhuijzen

Topschutter bij Nederland was Kitty Lynn Joustra met zeven treffers. Met haar twee doelpunten tegen de Verenigde Staten staat ze dit WK al op negen.

Oranje was het WK begonnen met een 10-8 nederlaag tegen olympisch kampioen Verenigde Staten en zal met de wedstrijd tegen Brazilië voor de boeg (donderdag om 14.00 uur) hoogstwaarschijnlijk tweede worden in groep A.

De vier groepswinnaars plaatsen zich meteen voor de kwartfinales. De nummers twee en drie uit elke groep spelen een tussenronde voor de vier resterende plekken bij de laatste acht.