Brock Gardner (Leiden) in de aanval
NOS Sport

Basketballers Leiden delen eerste tik uit in strijd om landstitel tegen Den Bosch

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden hebben de eerste tik uitgedeeld in de strijd om het landskampioenschap bij de mannen. De regerend kampioen uit Leiden was in de uitwedstrijd met 96-89 te sterk voor Heroes Den Bosch.

Door deze overwinning heeft Leiden een 1-0 voorsprong genomen in de best-of-five-serie. De tweede wedstrijd in de finale is donderdag om 20.00 uur in Leiden.

De ploeg van Doug Spradley, vorig seizoen goed voor de 'treble' (landstitel, beker en BNXT League-titel), rekende in de halve finale in drie duels af met Landstede Hammers uit Zwolle (3-0). Den Bosch had tegen Donar uit Groningen de maximale vijf wedstrijden (3-2) nodig om de finale te halen.

Initiatief over

Beide teams begonnen door blessure- en ziektegevallen bepaald niet compleet aan de eerste wedstrijd van de finale. Bij Den Bosch ontbraken DJ Fenner en Robert Stumbris, Leiden miste Liam van der Schalie, Jibbe Sicking en Stan van den Elzen.

Na een goede start van Den Bosch (14-8) in de eerste wedstrijd van de finale nam Leiden het initiatief over, resulterend in 40-47 voorsprong bij de rust. De bezoekers hadden daarbij vooral plezier van hun goede afstandsschot (7 op 13 driepunters raak).

Marijn Ververs met een van zijn succesvolle drives voor Leiden

Onder aanvoering van spelverdeler Marijn Ververs (8 punten op rij) denderde Leiden na rust door naar een 69-49 voorsprong. De late inhaalrace van Den Bosch stokte in het vierde kwart bij 92-87, waarna Luuk van Bree en de Amerikaan Taijon Jones met twee scores het karwei afmaakten.

Maarten Bouwknecht was met 17 punten topscorer bij de winnende ploeg, gevolgd door Jones en Ververs met ieder 16 punten. Ververs had ook nog 5 rebounds en 7 assists. Leiden schoot 9 van de 19 driepuntspogingen raak. Bij Den Bosch was de Amerikaan Lee Moore goed voor 31 punten.

Vier keer eerder

De twee clubs kwamen elkaar dit seizoen al vier keer eerder tegen. De twee competitie-ontmoetingen gingen met ruime cijfers naar Den Bosch (78-54 en 70-55).

In de Basketball Cup, de nationale beker, zegevierde Leiden in de halve finale in de eerste wedstrijd (70-58). De return werd door Den Bosch ook met 12 punten verschil gewonnen, waarna de Bosschenaren in de verlenging alsnog de bekerfinale haalden en die vervolgens wonnen.