NOS Voetbal

Ajax verliest eerste oefenduel onder coach Farioli van PEC Zwolle

Ajax heeft het eerste oefenduel onder de nieuwe Italiaanse trainer Francesco Farioli met 1-0 verloren van PEC Zwolle. Het enige doelpunt werd gemaakt door Anthony Fontana.

De wedstrijd was niet toegankelijk voor publiek en werd afgewerkt op De Toekomst, het trainingscomplex van de Amsterdamse club. Het seizoen begint voor Ajax over twee weken, wanneer het Servische Vojvodina de tegenstander is in de voorronde van de Europa League.

Henderson met de punt naar achteren

Ajax moest het doen zonder EK-gangers Steven Bergwijn en Brian Brobbey. Wel aanwezig was Jordan Henderson, de 34-jarige Engelsman die er in Amsterdam niet in slaagde om zich in de Engelse EK-selectie te spelen.

Tegen PEC begon Henderson als enige controleur in een 4-3-3-systeem, met de punt naar achteren op het middenveld. Op die manier stelde Farioli zijn elftal bij Nice, waar Ajax hem deze zomer wegplukte, ook op.

In de eerste helft had Ajax de overhand. Onder luide begeleiding van Farioli probeerden de Amsterdammers de bal snel van de ene naar de andere flank te krijgen.

PEC kreeg daar na een kwartier vat op en dat leverde al snel kansen op. Fontana schoot na twintig minuten de 1-0 binnen met een mooi schot in de bovenhoek.

Ajax begon zonder wijzigingen aan de tweede helft, maar coach Farioli bracht in de zestigste minuut een compleet nieuw elftal in het veld. Ook die ploeg, met onder meer Owen Wijndal, kwam niet tot scoren.