NOS VoetbalAangepast

Ziyech helpt Chelsea met assist aan zege, Arsenal klopt Spurs en loopt uit

Hakim Ziyech heeft in de Premier League laten zien nog altijd van waarde te kunnen zijn voor Chelsea. Tegen Crystal Palace bekroonde hij een zeldzame basisplaats met de assist voor de winnende treffer van Kai Havertz: 1-0.

Arsenal won in de Noord-Londense derby van Tottenham Hotspur. De koploper liep door een 2-0 overwinning verder uit op Manchester City, dat gisteren verloor van Manchester United.

Chelsea is bezig aan een uitermate moeizaam seizoen. De ploeg staat tiende en won voor vandaag slechts één van de negen laatste competitiewedstrijden. Coach Graham Potter, die de in september ontslagen Thomas Tuchel opvolgde, wordt geplaagd door een steeds langer wordende lijst blessuregevallen.

Bovendien mist Potter de gehuurde João Félix, die bij zijn Premier League-debuut meteen rood pakte en drie wedstrijden geschorst is. Enig lichtpuntje voor Potter was deze week de komst van de Oekraïense vleugelspits Mychajlo Moedryk, die ook door de Londense rivaal Arsenal werd begeerd.

Ziyech laat klasse zien

Ziyech mocht weer eens in de basis beginnen en was vlak voor rust zelf dicht bij een doelpunt, maar zijn schot kon door doelman Vicente Guaita overgetikt worden.

Ook Thiago Silva (redding Guaita) en Lewis Hall (voorlangs) scoorden bijna voor Chelsea, terwijl aan de andere kant Kepa Arrizabalaga er met enkele goede reddingen voor zorgde dat Palace halverwege niet op voorsprong stond.

Tijdens de rust verwelkomde Stamford Bridge aanwinst Moedryk, die vanaf de tribune zag hoe Chelsea steeds meer moeite kreeg om kansen te creëren tegen het stugge Palace. Na ruim een uur spelen mocht hij toch opspringen voor een treffer, toen Havertz een fijne voorzet van Ziyech binnen kopte.

Pierre-Emerick Aubameyang en Havertz kregen kansen op de bevrijdende 2-0, maar in plaats daarvan werd het een zenuwachtige slotfase voor Chelsea. Bijna ging het mis door een geweldige knal van Cheick Doucoure, maar Arrizabalaga redde zijn ploeg opnieuw.

Koploper Arsenal loopt uit op City

Arsenal won met 2-0 de Noord-Londense derby van Tottenham Hotspur en werd daarbij op weg geholpen door doelman Hugo Lloris. Bukayo Saka schoot vanaf de achterlijn recht op hem af en Lloris werkte de bal zomaar in eigen doel.

Na ruim een half uur spelen schoot Martin Ødegaard de dik verdiende 2-0 binnen.

De enige kans voor de thuisploeg was lange tijd voor Son Heung-min, maar zijn schot werd gekeerd door Aaron Ramsdale. De doelman reageerde ook alert op een kopbal van Harry Kane vlak voor rust.

Tottenham heeft er dit seizoen een handje van om het beste voor de tweede helft te bewaren en ook deze keer volgde er een opleving van de mannen van Antonio Conte.

De thuisploeg was opeens gewaagd aan Arsenal, maar dankzij uitblinker Ramsdale wonnen de bezoekers voor het eerst sinds 2015 weer eens bij Tottenham.

Ramsdale belaagd door Tottenham-fan

Na afloop leek Ramsdale een trap te krijgen van een Tottenham-supporter, die op de boarding langs het veld was geklommen om de doelman aan te vallen. Het gebeurde toen Ramsdale zijn fles pakte die naast zijn doel lag.

De man werd door stewards tegengehouden en kon niet dichter in de buurt komen. Ramsdale zei in een interview "een kleine klap in de rug" te krijgen. "Het is jammer want het is uiteindelijk niet meer dan een voetbalwedstrijd. Gelukkig viel het allemaal mee."

Newcastle United klom naar de derde plaats met een zege in eigen huis op Fulham, dat afgelopen donderdag nog te sterk was voor Chelsea. De thuisploeg won dankzij een late treffer van Alexander Isak met 1-0.