Everton-verdediger Michael Keane bejubelt zijn 1-1
NOS Voetbal

Vechtmachine Everton pakt op valreep punt tegen geplaagd Tottenham Hotspur

Everton heeft in de strijd tegen degradatie op de valreep een welkom puntje overgehouden aan de thuisbeurt tegen Tottenham Hotspur: 1-1. Met een late gelijkmaker voorkwam de thuisploeg tevens dat de Spurs over Newcastle United en Manchester United naar de derde plaats in de Premier League springen.

Everton kon in de eerste helft goed mee met Tottenham, dat alleen in de beginfase gevaarlijk was. En dan met name Harry Kane, die de afgelopen interlandperiode het predicaat topscorer aller tijden van Engeland naar zich toe trok. Op Goodison Park stond zijn vizier minder goed afgesteld.

De Spurs kregen echter een duwtje in de rug, toen Abdoulaye Doucouré zich na een klein uur vergreep aan Kane, die na een hand in zijn gezicht van de Malinees met veel theater naar de grond ging. Het leverde de ervaren boosdoener, de afgelopen drie duels met twee goals en twee assists nog zo belangrijk voor Everton, een rode kaart op.

Rampspoed

En nog was het niet gedaan met de rampspoed voor de thuisploeg. Halverwege het tweede bedrijf haakte Michael Keane in het strafschopgebied Cristian Romero. Alle gejoel vanaf de volgepakte tribunes ten spijt joeg Kane de onvermijdelijke penalty in de hoek: 0-1.

Harry Kane na zijn benutte strafschop

Sinds het aantreden van manager Sean Dyche eind januari heeft Everton zich echter ontwikkeld tot een ware vechtmachine en gesteund door het eigen publiek werd de jacht op de gelijkmaker geopend. Idrissa Gueye met een afstandsschot en Keane met een kopbal waren er dichtbij.

Kanonskogel

Het duel kreeg een nieuwe wending toen invaller Lucas Moura, net zes minuten in het veld, op de voet van Keane ging staan en ook met rood kon vertrekken. Nog net voordat de negentig minuten verstreken waren, liet diezelfde Keane een kanonskogel los die doelman Hugo Lloris alleen maar kon nakijken: 1-1.

Door het dikverdiende punt verliet Everton in ieder voor even de degradatiezone, terwijl de Spurs zich tussen Newcastle United en Manchester United op de vierde plaats nestelden. De Londense ploeg, die de afgelopen weken zowel manager Antonio Conte als technisch directeur Fabio Paratici zag vertrekken, heeft echter wel twee wedstrijden meer gespeeld dan beide concurrenten in de strijd om een Champions League-ticket.