Haaland baalt in het duel met Schotland
NOS Voetbal

EK voor Haaland en Noorwegen wéér ver weg: Schotten stelen zege in Oslo

Moeten Noorwegen en Erling Haaland al vrezen voor het missen van het EK? Nadat het thuis in de 87ste en 89ste minuut een 1-0 voorsprong weggaf tegen Schotland, kunnen de Noren zich verder vrijwel geen misstap meer veroorloven in de kwalificatiereeks voor het EK 2024 in Duitsland.

De 2-1 uitzege is al de derde overwinning van Schotland in groep A. Met negen punten uit drie duels staan de Schotten bovenaan. Spanje staat tweede met drie punten uit twee duels. Noorwegen, dat later op de avond nog voorbij kan worden gegaan door Georgië of Cyprus, staat voorlopig derde met één schamel puntje uit drie duels.

De Schotten vieren de 2-1

Met vijf wedstrijden te gaan, is voor Noorwegen nog veel mogelijk, maar makkelijk wordt het niet. De frons in het voorhoofd van de aanvoerder Martin Ødegaard was diep. En dat terwijl Noorwegen zeker voor rust verreweg de betere ploeg was. Al sprankelde het ook niet en leverde het geen goal op.

Na een uur spelen versierde Haaland een penalty toen hij na licht vasthouden erg graag tegen de vlakte ging. Haaland, die de feestroes na het winnen van de Champions League met Manchester City eruit speelde, solde met een eeuwenoude voetbalwet dat je een zelf veroorzaakte penalty nooit zelf moet nemen. Maar de superspits schoot strak in de hoek raak. Zijn 22ste doelpunt in 24 interlands.

Daarmee maakte Haaland tegen het einde van een zeldzaam voetbalseizoen toch nog goal. De Noor had al vijf wedstrijden op rij niet gescoord. Een ongebruikelijk lange doelpuntloze reeks voor de superspits van City. Op de voorlaatste werkdag van zijn voetbalseizoen - dinsdag speelt Noorwegen nog tegen Cyprus - lukte het dan toch nog.

Haaland viert zijn 1-0 tegen Schotland

De Noorse bondscoach Stale Solbakken haalde Haaland met een publiekswissel in de 84ste minuut vroegtijdig naar de kant. Ook basisspelers op het middenveld Frederik Aursnes en Patrick Berg gingen eraf. Achteraf bleek dat het moment waarop alles fout ging.

De Noren speelden de slotfase alsof ze de zege al binnen hadden. En dat lieten de Schotten, die tot dan toe vrijwel niets hadden ingebracht, niet zomaar gebeuren. Ze voerden de druk op en in de 87ste minuut leverde dat na gepruts in de Noorse defensie plots de 1-1 van Lyndon Dykes op.

Twee minuten later combineerden de Schotten zich met de mooiste aanval van de wedstrijd naar de zege. De bal werd over de hele gegooid naar John McGinn, die in één keer spits Dykes vond, die op zijn beurt de bal rustig teruglegde op Kenny McLean, die met binnenkant voet de verre hoek vond.

Een goal die van de EK-kwalificatie van de Noren plots een precaire queeste maakt. De laatste keer dat Noorwegen op een groot toernooi speelde was het EK in 2000.