Brock Garnder (l) in duel met Sherron Dorsey Walker
NOS Sport

Basketballers Leiden nog één zege verwijderd van prolongatie landstitel

De basketballers van ZZ Leiden hebben in de finale om het landskampioenschap ook het tweede duel met Den Bosch gewonnen.

Leiden trok in eigen huis met 83-65 aan het langste eind en heeft nog één zege nodig voor titelprolongatie: in de stand in de best-of-five-serie staat het nu 2-0.

Den Bosch vloog uit de startblokken en nam een 11-2 voorsprong. Leiden herpakte zich echter snel en na het eerste kwart was het treffen in balans: 20-20. Leiden denderde door (42-22), maar drukte niet door, want bij rust was de stand 43-33.

De thuisploeg raakte niet van de leg en liep in de volgende tien minuten weer weg (62-45). De voorsprong van Leiden kwam in het laatste kwart niet in gevaar. Met 27 punten was Brock Gardner topscorer.

Teleurstelling bij Den Bosch na de nederlaag in Leiden

Leiden had dinsdag al de eerste klap uitgedeeld door uit met 96-89 in Den Bosch te winnen. De ploeg van coach Doug Spradley kan zaterdag in Den Bosch de zesde titel in de clubhistorie binnenhalen.

Vier keer eerder

De twee clubs kwamen elkaar dit seizoen al vier keer eerder tegen. De twee competitiduels gingen met ruime cijfers naar Den Bosch (78-54 en 70-55).

In de Basketball Cup, de nationale beker, zegevierde Leiden in de halve finales in de eerste wedstrijd (70-58). De return werd door Den Bosch ook met 12 punten verschil gewonnen, waarna de Bosschenaren in de verlenging alsnog de bekerfinale haalden en die vervolgens wonnen.